Artikel van pianiste Marie François in De Standaard van 30 maart 2017.

Marie François,
Piano
Pianorecital

Zo 18 juni 2017

15 u. - Huis De Min
Mechelen

€ 30,00/€ 27,00/€ 20,00
€ 18,00

Abonnement:

€ 27,00/€ 24,00/€ 15,00
€ 10,00

Abonnementen zijn te betalen:

Ter plaatse in Huis De Min
Aan de kassa voor elk concert/lezing
Via overschrijving
Telefonisch
Schriftelijk
Via Contact

Informatie tickets
Hoe bestelt u tickets

Pianorecital Marie François

“De passie en overgave waarmee ze haar muzikale verhaal schrijft, zijn gewoon onvoorwaardelijk…”

“Ze zal elke vierkante millimeter van Huis De Min doen zinderen met haar talent en haar generositeit”.


Marie François begon op vijf jarige leeftijd met piano spelen. Ze kreeg haar eerste pianolessen van haar moeder. Toen ze negen jaar werd ging ze naar de NIKO-academie voor Muziek, Drama en Dans in Neerpelt te België om lessen te volgen bij Koen Evens. Ze slaagde op zestien jarige leeftijd Cum Laude af en vervolgde haar studie op de Kunsthumaniora “Kindsheid Jesu” te Hasselt. Ze volgde een aantal jaar lessen bij Anne Camps die haar speciaal voorbereidde op concours en recitals.

In 2009 nam Marie deel aan het Princes Christina Concours in Maastricht en won een masterclass bij de Nederlandse pianist Ton Demmers. In 2011 nam ze opnieuw deel aan dit concours en won ze de aanmoedigingsprijs met complimenten van de jury. In 2013 werd ze laureate bij de MAM competitie in Maastricht.

Marie volgde onder meer masterclasses bij Valentina Berman, Alexander Melnikov, Eliane Rodrigues, Sergio Tiempo... en studeerde 3 jaar aan de Academia Chigiana te Siena (IT) bij Lilya Zilberstein.

Ze is tevens actief in verschillende kamermuziek ensembles. Ze vormde een duo met de Belgische fluitiste Liese Claesen onder de naam La Duetta en namen tweemaal deel aan het Europese Muziekfestival te Neerpelt waar ze tweemaal Eerste Prijs Cum Laude behaalden. Op dit moment speelt ze samen met de Duitse celliste Felicia Hamza.

Marie François verzorgde concerten in België, Nederland, Duitsland, Luxemburg en Italië. In 2014 verzorgde ze tijdens het festival de Uitmarkt een optreden in de kleine zaal van het Concertgebouw te Amsterdam en speelde op het B-Classsic Festival in Tongeren in 2015.

Onlangs sloot ze haar bachelor studie Summa Cum Laude af bij Joop Celis aan het Conservatorium van Maastricht en vervolgt momenteel  haar master opleiding bij Alan Weiss.

Read in English

Marie François is een Belgisch toptalent dat smoorverliefd is op het podium en zowel met klavier als met pen wonderwel overweg kan.

Dat ze één van die zeldzame talenten is die de tijd nemen om constructief-kritisch na te denken over het reilen en zeilen in de muziekwereld, bewees ze al met enkele rake opiniestukken. En niet te vergeten: met haar gedreven “voorzitterschap” van “De Zes/Les Six”, de jongerenjury van de voorbije piano-editie van de Koningin Elisabethwedstrijd 2016.

Sinds kort is ze ook aan de slag bij Klara, waar ze hopelijk haar ei kwijtkan en haar creatieve ideeën kan uitdragen.

Haar liefde voor het podium zit haar gewoon in de genen, en of ze nu optreedt in een intieme locatie dan wel in een zaal van 500 man, de passie en overgave waarmee ze haar muzikale verhaal schrijft, zijn gewoon onvoorwaardelijk…

Haar debuut-CD, die in het najaar zal verschijnen, vormt alvast de eerste kroon op jarenlang hard werken. Een schitterend stuk in de fascinerende puzzel die ze momenteel volop aan het leggen is, met een rijke combinatie van concerten, aan nieuw repertoire bouwen, elke kans voor masterclassses en festivals gretig aangrijpen, en blijven denken en schrijven over wat haar ten diepste beroert.

Marie laat zich niet vatten in stereotiepe stramienen en strakke keurslijven. Ze wil altijd en overal zichzelf blijven, en net daar is haar grote sterkte. Daarbij spreekt ten schrijft ze niet alleen voor zichzelf, maar ijvert ze er op haar eigenste manier voor dat pianisten en musici in het algemeen niet als machines behandeld worden of zich als mechanische robotten laten sturen… Een uiterst nobele doelstelling.

Ze zal elke vierkante millimeter van Huis De Min doen zinderen met haar talent en haar generositeit. Niet te missen afspraak dus op 18 juni in De Min!

Portret van Marie François

Ravel Sonatine - Marie François -  Echternach (Luxembourg), Eglise Saint Pierre et Paul.
 

www.francoismarie.com

Presentatie: Veerle Deknopper


PROGRAMMA:

 

L. v. Beethoven: Sonate op. 109 nr. 30

- Vivace, ma non troppo
- Prestissimo
- Gesangvoll, mit innigster Empfindung
( “Andante, molto cantabile ed espressivo”)

Liszt F.: Legende nr. 2 S 175

PAUZE

Schumann-Liszt: Widmung

Rachmaninoff S.: Etude Tableaux op. 39 nr. 2

Kapustin N.: Variations op. 41