Met topviolist Maxim Vengerov

Joshua5.jpeg

Joshua Galasse, Viool

Katsura Mizumoto, Piano

Vioolrecital

Zondag 26 november 2017

15 u. Huis De Min
Mechelen

Volwassenen: € 25,00
-26 jaar: € 20,00
Leerlingen Stedelijk Conservatorium/Muziekschool Wonderful World: € 10,00

Inleiding op het concert door
Nicolaï Van den Bogaert van
13:30 u. tot 14:15 u.

Presentatie: Veerle Deknopper

Reservaties:

Ter plaatse in Huis De Min
Aan de kassa voor elk concert/lezing
Via overschrijving
Telefonisch
Schriftelijk
Via Contact

Vioolrecital Joshua Galasse

Uitzonderlijk wonderkind "van eigen bodem" komt naar Mechelen

13-jarige Joshua Galasse is "grootste Belgisch viooltalent sinds Arthur Grumiaux"


Joshua Galasse werd 13 jaar geleden geboren in Jette en ging naar school in Oppem. Doordat hij vanaf zijn 6 jaar vioolspeelt, voelt het vanzelfsprekend aan en staat Joshua eigenlijk nooit stil bij zijn uitzonderlijk muzikaal talent. "Ergens beseft hij ook dat werk minstens even belangrijk is" zegt zijn vader Ivan daarover. Joshua neemt deel aan verschillende internationale wedstrijden, die hij vaak ook wint. Op zijn dertiende begint hij nu ook met het concerteren met orkest.
Vanaf 2013 studeert hij bij professor Erik Sluys.


Joshua wordt goed begeleid door onder meer zijn vader Ivan Galasse, die erop toeziet dat de jongeling niet "opbrandt" door het geven van alteveel optredens.


Naast muziek is hij fan van de verhalen van Lewis Trondheim, houd hij ervan verlaten gebouwen te verkennen met zijn broer en te skateboarden.


Als we hem contacteren met de vraag of hij in Mechelen een recital wil komen spelen, bereid hij zich juist voor op zijn eerste concertreis naar Japan. Dat blijkt trouwens een fantastische ervaring voor de jonge Joshua. De reacties van het publiek waren zeer lovend en hij werd meteen uitgenodigd voor toekomstige concerten daar. Joshua was spontaan gefascineerd door de Japanse mentaliteit en cultuur.


Joshua bezocht Mechelen reeds eerder. Hij ervaart het als een aangename stad en komt er graag om uitstappen te doen.
Het programma dat hij samen met de pianiste Katsura Mitzumoto (de echtgenote van zijn professor) in Mechelen brengt, bevat naast Bach en Beethoven ook twee stukken van Henryk Wieniawski, een componist met een Belgische connectie (zie kaderstukje onderaan). Zijn vader Ivan zegt daarover: "Wieniawsky heeft een zeer gevarieerd repertoire dat voor een violist bijzonder interessant is. In de verschillende Wieniawski-werken die Joshua tot nu toe gespeeld heeft kwamen telkens nieuwe technieken aan bod en muzikaal is het ook zeer aangenaam. Joshua is echter ook blij om
nu eindelijk een sonate van Beethoven te kunnen spelen".

 

De Belgische vioolschool
Het wordt vaak vergeten, maar ons land heeft een opmerkelijke "vioolschool" gekend. Eén van de grootste violisten van de 19de eeuw, was de Belg Eugène Ysaÿe. Hij schreef ook solomuziek voor de viool, die vandaag nog steeds als verplicht repertoire geldt en toppunt van wat aan virtuositeit én muzikaliteit mogelijk is voor dit instrument. Ysaÿe studeerde aan het Brussels conservatorium bij Henryk Wieniaswski (waar Joshua Galasse twee stukken van brengt op 26/11). Ysaÿe werd intimus van koningin Elisabeth, die de latere "Elisabethwedstrijd" oorspronkelijk doopte als Eugène Ysaÿewedstrijd. De eerste editie van die wedstrijd werd gewonnen door de rus David Oistrakh, wiens talentvolle zoon (Igor) èn kleinzoon (Valery) naar België kwamen om les te geven aan het Brussels Conservatorium.
Meer recent was er de grote Arthur Grumiaux (1921-1982), die door velen als het grootste Belgische viooltalent wordt gezien en in 1973 door Koning Boudewijn in de adelstand werd verheven. Maar ook in de 21e eeuw kende de Belgische vioolschool grote talenten, zoals Yossif Ivanov (2e laureaat Elisabethwedstrijd in 2005) en Lorenzo Gatto (2e laureaat in 2009). In deze traditie schrijft nu ook de jonge Wemmelaar Joshua Galasse zich in.

 

 

Korte biografie:

Joshua Galasse werd geboren op 26 september 2003.
Al vroeg ontdekten zijn ouders dat Joshua een speciale begaafdheid voor muziek had en lieten hem op 6-jarige leeftijd beginnen met privélessen viool bij Igor Tkatchuk.

Sinds 2012 studeert Erik Sluys, eerst aan de muziekacademie van Anderlecht, en sinds 2015 ook aan de Kunsthumaniora te Brussel.

Joshua’s uitzonderlijk talent kwam al tot uiting toen hij in 2015 bij de Internationale UGDA Vioolwedstrijd in Luxemburg de Eerste Prijs met maximum der punten en felicitatie van de jury behaalde.

Dit talent werd nog eens bevestigd toen hij in maart 2016 de 1 e Prijs, publieksprijs èn speciale prijs van de jury wegkaapte bij de Breugelwedstrijd te Brussel.

Als solist met orkest speelde Joshua dit seizoen meerdere keren het 3e Vioolconcerto van W. A. Mozart samen met European Filharmonia, en met Brussels Sinfonietta vertolkte hij het 2 e vioolconcerto van H. Wieniawski in o.a. de grote zaal van het Brussels Conservatorium en Flagey.

Hij was ook al een paar keer te gast op het Festival Résonances, en zal dit ook zijn op het nieuwe Ysaÿe-Festival te Knokke.

Deze zomer zal hij zijn eerste concertreis naar Japan maken.

Joshua Galasse, Brussels Sinfonietta H. Wieniawski: Violin Concerto No.2 in D minor, Op.22 March 19, 2017 at Flagey Studio 4, Brussels Belgium

Sarasate - Zigeunerweisen Op.20, Katsura Mizumoto and Joshua Galasse

Katsura Mizumoto werd geboren in Sapporo (Japan). Op driejarige leeftijd kreeg ze haar eerste pianolessen van haar moeder, en nadien studeerde ze in haar geboortestad verder bij Dhr. Miyazawa en Mw. Nakagawa. Na haar studies aan de universiteit van Sapporo, waar ze een licentiaatsdiploma in de economie behaalde, besliste ze haar muziekstudies in het Westen voort te zetten. Aan de Musikhochschule van Frankfurt behaalde ze het diploma “Kunstlerische Ausbildung” met het maximum van de punten en felicitaties van de jury in de klas van Prof. H. Seidel voor piano en Prof. R. Hoffmann voor kamermuziek.

Van grote invloed op haar spel waren Paul Badura Skoda, Leon Fleisher, Lev Natochniney en Vitaly Margulis, bij wie ze verschillende masterclasses volgde. Ze won heel wat eerste prijzen in internationale wedstrijden: de DAADwedstrijd in Duitsland, de pianowedstrijd A.M.A. Calabria in Italië, de Mendelssohnwedstrijd in Berlijn en de Durletwedstrijd in België. Ook werd ze halve-finaliste in Margritte Long – Thibaudwedstrijd in Parijs.

Katsura gaf recitals in belangrijke concertzalen in Europa als Bozar in Brussel, Salle Fauré in Parijs, Konzerthaus in Berlijn en speelde zowel in Europa, de USA en Japan als soliste met heel wat orkesten.Tussen haar kamermuziekpartners vinden we beroemdheden als Charles Neidich, Michael Sanderling, leden van het Alban Berg Quartett, Manderling Quartett, Yuzuko Horigome, Christian Altenburger,Mayu Kishima.

Katsura Mizumoto was werkzaam als docent aan de Musikhochule für Musik und Darstellende Kunst in Frankfurt tot 2009 en is nu als docent verbonden aan het Koninklijk Muziekconservatorium Brussel.

Live from Tanabe the Japanese pianist plays "Widmung" a song by Robert Schumann, arranged for the piano by Franz Liszt

Mechelse Peper - Muziekschool Wonderful World (12-11-2017)

Interview met David Vergaelen van muziekschool en concertorganisatie Wonderful World.
PROGRAMMA:
 

 L. v.  BEETHOVEN
Deel I "Allegro" uit Sonate nr. 5 in F voor Piano & Viool op.24 "Frühlingssonate"


 J. S. BACH
Delen III en IV uit Sonate in E voor piano en viool BWV 1016


 H. WIENIAWSKI

Etude-Caprice op. 18 nr. 2 in Es voor viool solo


 N. PAGANINI

La Campanella

PAUZE

 M. de FALLA / F. KREISLER

Spaanse Dans uit "la Vida breve"


 M. PONCE/ J. HEIFETZ

 "Estrellita"


A. PIAZZOLA

Nightclub 1960 uit "Histoire du Tango"


H. WIENIAWSKI

Variaties op een Origineel Thema op. 15