Matthieu Idmtal, Piano
Pianorecital

Zo 28 oktober 2018

15 u. - Stadsschouwburg
Keizerstraat 3
Mechelen

Volwassenen: € 25,00
-26 jaar: € 20,00
Abonnement (9 concerten): 90,00 euro
Leerlingen Stedelijk Conservatorium/Muziekschool Wonderful World: € 15,00

Inleiding op het concert door
Nicolaï Van den Bogaert van
13:30 u. tot 14:15 u.

Presentatie: Veerle Deknopper

Abonnementen zijn te betalen:

Ter plaatse in Huis De Min

Aan de kassa voor elk concert/lezing

Via overschrijving

Telefonisch

Schriftelijk

Via Contact

Pianorecital Matthieu Idmtal

Matthieu Idmtal is een poëet aan het klavier. Met uiterst beheerste pianissimo’s dwong hij zijn publiek de adem in te houden, waarbij geen enkele noot oppervlakkig klonk. Wanneer hij zijn reis vervolgde met Chopin maakte hij indruk door zijn ontegensprekelijke talent voor lyrische frases, en een spontaniteit die deed denken aan de grootmeesters aan het begin van de twintigste eeuw. Een romanticus pur sang.’

Dat Matthieu Idmtal uitgroeide tot een vaste waarde op de binnenlandse en buitenlandse podia is inmiddels duidelijk.
Zowel pers als publiek prezen zijn markante muzikale persoonlijkheid, en loofden zijn fijngevoelige interpretaties.
De voorbije jaren was hij te gast op de voornaamste Belgische podia zoals Bozar, Flagey, De Handelsbeurs, De Bijloke, De Singel, Philharmonie de Liège,… en maakte hij deel uit van internationale festivals zoals het Klarafestival, Festival Musiq’3, Les sommets Musicaux de Gstaad (Zwitserland), Musicales en Côte Chalonnaise (Frankrijk), Les Festivals de Wallonie, Midis-Minimes, Les sommets du classique (Zwitserland), Festival Musical d’Arcangues (Frankrijk), Brussels Chopin Days,…

De laatste jaren ontpopte hij zich steeds vaker als een erkend Scriabin-vertolker, en gaf hij meerdere recitals die geheel waren gewijd aan deze componist.
Diverse malen trad hij op voor de Scriabin Society, en werd er geprezen om zijn doorleefde en hoogst persoonlijke interpretaties.
In september 2018 verscheen Idmtal’s eerste solo-CD die in het teken staat van de Russische componist, en nu al werd deze bekroond met lovende kritieken als: “Dit is beslist één van de betere Scriabin albums van de laatste tien jaar.” (De Nieuwe Muze).

De afgelopen seizoenen gaf Matthieu Idmtal solorecitals of concerten met orkest in België, Italië, Nederland, Frankrijk, Groot-Brittanië, Zwitserland en Spanje.
Ook is hij een veelgevraagde partner voor het spelen van kamermuziek; zo vormt hij een erg succesvol pianoduo met de Ukrainse pianiste Anastasia Kozhushko, en is hij sinds vele jaren de vaste partner van violiste Maya Levy.
Het duo Levy-Idmtal concerteerde doorheen heel Europa, en werd in 2017 uitgeroepen tot ‘Supernova’; een prijs uitgereikt door de Belgische muziekpers en muziekprogrammatoren.
De erkenning zou onder meer zorgen voor een concertenreeks doorheen het ganse land.
Eind 2016 verscheen hun eerste CD met de integrale vioolsonates van E. Grieg. De opname ontving unaniem lovende kritieken in de nationale en internationale pers, en werd door Radio Klara bekroond met een Klara’s Top 10.

Het repertoire van Matthieu Idmtal reikt van de barok tot de hedendaagse muziek. Toch gaat zijn grootste aandacht naar (post-)Romantische muziek, met als voornaamste componisten F. Chopin, en A. Scriabin.
De bijzondere affiniteit met eerstgenoemde bracht hem ertoe om de ‘Brussels Chopin Days’ in het leven te roepen: een internationale concertserie die in het teken staat van F. Chopin, waarvan Matthieu Idmtal sinds 2013 artistiek directeur is.
Ook maakt hij er een punt van onbekender werk voor het voetlicht te brengen. Zo werden uitvoeringen door zijn pianoduo geselecteerd voor de compilatie-CD van het Klarafestival, en gaven ze meermaals premières van nieuwe en/of onbekende composities.

Matthieu Idmtal vatte zijn muzikale opleiding aan bij Frima Nakimovitch, en later bij Maria Andreeva.
Het grootste deel van zijn opleiding werkte hij samen met Vitaly Samoshko die hij als zijn voornaamste docent beschouwd.
Van 2014 tot 2015 maakte Matthieu deel uit van de Young Master Pianists, een organisatie die haar basis heeft in Amsterdam, waarbij selectief gekozen pianisten onder de muzikale en artistieke leiding staan van Geoffrey Madge.
Met veel succes nam hij deel aan diverse internationale wedstrijden, en kwam zowel solo als in kamermuziekformaties als prijswinnaar uit de bus in meer dan 15 verschillende concoursen.

Matthieu Idmtal deelde inmiddels het podium met muzikanten als Pierre-Alain Volondat, Alexander Moguilevsky, Bomsori Kim, Dirk Brossé, Vitaly Samoshko,… en kijkt met veel dankbaarheid naar de muzikale adviezen die hij mocht ontvangen van musici als Leonid Margarius, Sergei Leschenko, Geoffrey Madge, Mikhael Markov, Ralph van Raat, Håkon Austbø, Boris Kushnir, Pavel Vernikov, Paul Biss,…

Lees hier: De recentie van het concert in Cultuurpakt
Lees hier: De wereld van Scriabin in Mechelse Stadsschouwburg


Opus Klassiek - 2018

'De Belg Idmtal schept met ‘zijn' Skrjabin in ieder geval een wondermooi kleurrijk en diepgravend universum dat mij niet alleen heeft verrast, maar sterker nog volkomen in de ban heeft geslagen. Zijn grote technische vocabulaire leidt naar een interpretatief raffinement dat klankschoonheid op sublieme wijze verbindt met doordringende zeggingskracht. (…) De slotsom kan daarom niet anders zijn dan dat Matthieu Idmtal een groot Skrjabin-vertolker is.'

De Nieuwe Muze - 2018

'Dit is beslist één van de betere Scriabin albums van de laatste tien jaar'. 

De keuze van Klara


Van Gils & gasten - 2017
Bormes les Mimosas (France) - 2018

PROGRAMMA:

F. Schubert:
12 Deutsche Tänze (Ländler), D790

F. Chopin:
Valse Brillante Op. 34, Nr. 1
Valse Brillante Op. 34, Nr. 2
Valse Op. 64, Nr. 3
Valse Brillante, Op. 34, Nr. 3

A. Scriabin:
Etudes Op. 8 Nrs. 2, 5, 12

PAUZE

A. Scriabin: 
24 Preludes, Op. 11

 

De artiest zal na het concert zijn CD's signeren