BLAASINSTRUMENTEN
terug naar MUZIEKWINKEL
Wonderful World Muziekwinkel heeft een groot assortiment blaasinstrumenten, waaronder blokfluiten, klarinetten, dwarsfluiten, piccolo's, saxofoons, trompetten, hoorns, trombones, ...
Naast een grote diversiteit aan hoogkwalitatieve blaasinstrumenten hebben wij vrijwel alle accessoires voor blaasinstrumenten, van pupiters tot mondstukken. Wij beschikken ook over een eigen herstellingsdienst.
Blokfluiten
Blokfluit is gemakkelijk te leren, gemakkelijk om te bespelen. Daarom is de blokfluit de ideale introductie tot de wonderen van de melodie, harmonie en samenspel. Maar het is ook al sinds de renaissance een instrument voor zeer ver gevorderde spelers.
Wij bieden U een verscheidenheid aan blokfluiten aan, van schoolblokfluiten voor het basis en secundair onderwijs tot handgemaakte professionele renaissance, barok en moderne modellen.
Enkele merken:
Saxofoons
De saxofoon is een uniek muziekinstrument in de zin dat het ruim 150 jaar geleden door één enkele geniale man, de Belg Adolphe Sax, werd uitgevonden. Hij bleek, evenals zijn vader (die hofinstrumentmaker voor Nederland was), al jong een uitmuntend en innovatief muziekinstrumentmaker, die grote ervaring had opgedaan met het bouwen van koperinstrumenten en klarinetten en hij had eerder ook al de basklarinet ontworpen. Het bijzondere aan de saxofoon is de conische boring die het de heel specifieke klank- en speel-eigenschappen verleent.
De saxofoon was oorspronkelijk bedoeld als een waardig (en vooral luidklinkend) lid van de militaire orkesten en zo werden in het begin dan ook vooral de grootste familieleden gepropageerd. De oorspronkelijke patentaanvraag omvatte maar liefst veertien verschillende instrumenten, met uiteenlopende stemmingen. Geleidelijk ontstond daaruit echter de saxofoonfamilie zoals we die nog steeds kennen: sopraan, alt, tenor, bariton en de weinig voorkomende bas. Aan beide uiteinden vinden we dan ook nog de steeds zeldzamer sopranino en de enorme contra-bas. De stemming is tegenwoordig afwisselend Bes en Es.
Behalve in de openlucht wilde Adolphe Sax zijn instrument toch ook graag in de concertzaal laten horen en hij had belangrijke componisten uit zijn tijd, zoals Donizetti en Berlioz, als medestanders. Helaas bleken de muzikanten in zijn tijd een behoudend volkje en niet alleen dat zij pertinent weigerden op zo'n rare toeter te spelen, ze wensten er zelfs niet naar te luisteren. Ook bij een grote demonstratie midden in Parijs en voor een publiek van 25.000 mensen kwamen zeven van de ingehuurde muzikanten niet opdagen en bespeelde Adolphe ze om de beurt maar zelf. Het publiek reageerde razend enthousiast en korte tijd later werden zijn instrumenten voor alle Franse militaire bands verplicht.
Enkele merken:
Klarinetten
De klarinet is een houtblazer, gemaakt van Afrikaans hardhout of kunststof.
Aan de onderkant van het mondstuk zit een enkel stuk riet bevestigd d.m.v. een metalen band (de klarinet hoort bij de enkelriet-instrumenten). Om geluid uit de klarinet te krijgen moet je lucht persen tussen het riet en het mondstuk. Hierdoor breng je het riet in trilling en wordt een toon gemaakt.
Kleppen zorgen ervoor dat de gaten, die in de buis van het instrument zijn geboord, afgesloten kunnen worden. Door het indrukken of loslaten van deze kleppen, kun je op dit instrument verschillende tonen maken.
De klarinet wordt veel gebruikt in orkesten, de harmonie en binnen de jazzmuziek.
Enkele merken:
Dwarsfluiten
De dwarsfluit is een houten blaasinstrument. "Dwars" duidt op de houding van de fluit tijdens het blazen.
De meeste dwarsfluiten zijn van metaal gemaakt, gewoonlijk zilver. Vroeger werden ze van hout gemaakt, vandaar dat ze ingedeeld zijn bij de houtblazers. De dwarsfluit wordt bespeeld door over het mondstuk heen te blazen. Zo ontstaat een toon.
Kleppen zorgen ervoor dat de gaten, die in de buis van het instrument zijn geboord, afgesloten kunnen worden. Door het indrukken of loslaten van deze kleppen, kun je op dit instrument verschillende tonen maken.
Het instrument heeft een warme, heldere klank. Naast de piccolo, is de dwarsfluit het enige instrument in het orkest dat op deze manier bespeeld wordt.
Enkele merken:
Trompetten
De trompet is één van de hoogst klinkende koperen blaasinstrumenten met een heldere toon.
Om geluid uit een trompet (en andere koperblazers) te krijgen is het niet voldoende om krachteloos door de buis te blazen, je moet de lucht juist met enige kracht door de buis persen met behulp van lipspanning. Het geluid van de trompet wordt dan geproduceerd door het vibreren van de lippen tegen het komvormige mondstuk.
Door het indrukken of loslaten van ventielen, kun je op dit instrument verschillende tonen maken. Deze ventielen zorgen ervoor dat de de buis van het instrument verkort (hogere tonen) of verlengd (lagere tonen) kan worden.
Voordat de trompet ventielen kreeg (19e eeuw) kon je maar een beperkt aantal tonen spelen op dit instrument. De tonen waren alleen hoog en werden bereikt door het veranderen van de lipspanning en de perskracht waarmee de lucht door de buis werd geblazen.
De trompet wordt gebruikt bij allerlei soorten muziek, van Zuid-Amerikaanse ballads tot klassieke stukken, bij de fanfare en ook bij pop- en jazzmuziek.
Enkele merken:
Mondharmonica’s
Internationale Muziekschool & Concertorganisatie Wonderful World | Sint-Katelijnestraat 63 - 2800 Mechelen
Bel ons 0468 13 44 46, of stuur een email
Maandag - vrijdag doorlopend van 10u tot 22u | Zaterdag doorlopend van 08u tot 21u | Zondag gesloten