HISTORIEK
Van een Mechels polyfonist over David Vergaelen & Co naar Internationale Muziekschool & Concertorganisatie Wonderful World
Het jaar 1946 betekende voor de muziekliefhebbers in Mechelen een belangrijke datum. Toen stichtte Vic Siebens een klassieke muziekhandel, genoemd naar de grote Vlaamse polyfonist uit Mechelen, Philippus de Monte.
Twintig jaar later zou een jonge gedreven musicus de zaak overnemen. Zijn naam was Walter Vergaelen. Onder zijn leiding begon deze muziekhandel te bloeien, met vestigingen in Mechelen, Leuven en Antwerpen en met eigen muziekuitgaven.
Midden de jaren zeventig bleek de combinatie uitvoerend musicus - leraar - uitgever - leider van een muziekhandel geen haalbare kaart meer zodat Walter Vergaelen keuzes diende te maken. Hij liet de muziekhandel over om zich helemaal te kunnen wijden aan zijn activiteiten als pianist, koorleider en muziekuitgever.
Maar het muziekbedrijf liet de naam Vergaelen niet los! In 1994 zou David Vergaelen, zoon van Walter Vergaelen en professioneel violist, op zijn beurt de Mechelse afdelingen overnemen. De jonge muziekhandelaar kon uiteraard rekenen op de ervaring van zijn vader die hem met raad en daad bijstond.
Als klassiek geschoold musicus en fervent liefhebber van klassieke muziek wou David Vergaelen de afdeling 'klassiek' substantieel uitbreiden en dit voor al haar producten: partituren, boeken, CD's, DVD's ....
Een schitterend pand
Daar bood het oorspronkelijke pand helaas onvoldoende ruimte voor zodat David Vergaelen op zoek ging naar een grotere en aangenamere ruimte. In januari 2004 vond hij die in het mooie, stijlvolle kader van de Wollemarkt 21, in de schaduw van de Sint-Romboutskathedraal, waar de klassieke muziek volop aan bod kon komen.
Spoedig vonden de liefhebbers van klassieke muziek de weg naar de Wollemarkt 21 en besloot David Vergaelen zijn activiteiten uit te breiden met een afdeling piano's en klassieke instrumenten, een muziekschool en een concertorganisatie.
Deze drie activiteiten werden ondergebracht in een tweede schitterend pand, het historische 'Huis De Min'*, Sint-Katelijnestraat 63. Als leider deed David Vergaelen een beroep op ... zijn vader, Walter Vergaelen, wie anders!
Ook Elisabeth Van der Wielen ontfermde zich moederlijk over de flink groeiende muziekhandel en zijn activiteiten.
Op 15 mei 2005 werd hij ook officieel herdoopt. In zijn naam prijkt nu trots de naam 'Vergaelen', naar hen die jarenlang de drijvende kracht waren en zullen blijven in het Mechelse muziekbedrijf en ver daarbuiten. Voluit heet hij Muziekcentrum David Vergaelen & Co. Klassieke-muziekliefhebbers vonden er hun thuis in de vestigingen op de Wollemarkt 21 en in de Sint-Katelijnestraat 63.
Omdat Muziekcentrum David Vergaelen & Co sinds 2005 gestaag bleef groeien, zochten en vonden wij een pand van 500 m2 waar zowel de CD's - DVD's - Boeken - partituren als de piano's en de andere instrumenten samen konden ondergebracht worden. Deze locatie opende haar deuren op 1 september 2007 in de Sint-Katelijnestraat 69. De Sint-Katelijnestraat 63 wordt nu volledig als muziekschool gebruikt.
Van 18 augustus 2015 t.e.m. 31 december 2015 nam Muziekcentrum David Vergaelen & Co zijn intrek in *”Huis De Min”,
Sint-Katelijnestraat 63.
Hartelijke groeten,
Het team van Internationale Muziekschool & Concertorganisatie Wonderful World.
*”Huis 'De Min' ligt aan de Sint-Katelijnestraat in Mechelen. De bakstenen halsgevel is voorzien van arduinen parement op de beneden- en bovenverdieping. Een cartouche in de top dateert de gevel in 1773. De geknikte boogvormige deur in Lodewijk XV-stijl is fraai uitgewerkt. De tweeledige geveltop wordt afgelijnd door zandstenen vleugelstukken en is bekroond met een zandstenen fronton. In 1980 werd het huis beschermd als monument.
Eertijds zogenaamd "Min". Van 1647 tot 1670 woonhuis van beeldhouwer Kasper Schillemans. Diephuis heden enkelhuistype van vier traveeën en twee bouwlagen onder steil zadeldak (kunstleien).
Bakstenen halsgevel voorzien van arduinen parement op beneden- en bovenverdieping, datering 1773 op een cartouche in de top en overeenkomstig de bouwaanvraag met "model tot eenen nieuwen gevel". Voorgevel horizontaal gemarkeerd door aflijnende pui- en waterlijsten; gekoppelde getoogde vensters in een kwarthol geprofileerde omlijsting met versierde sluitsteen; houten roedeverdeling. Casementen voorzien van uitgeronde hoeken op de verdiepte borstweringen.
Fraai uitgewerkte geknikte boogvormige deur in Lodewijk XV-stijl, op de bouwaanvraag in de derde doch heden in vierde travee; kwarthol geprofileerd beloop op neuten met versierde zwikken en rocaillesluitsteen: mooi gesneden houtwerk met waaiervormig bovenlicht en tussendorpel verrijkt met lambrekijnen en vrouwenhoofd. Tweeledige geveltop afgelijnd door zandstenen vleugelstukken en bekroond met zandstenen fronton. Steekboogvormige zoldervensters in een vlakke omlijsting van arduin; balkgat onder fronton.
Deels blinde gecementeerde en witgeschilderde zijgevel met bewaarde muurankers; gecementeerde achterpuntgevel op schouderstukken. Aanpalende bakstenen muur met poort tussen pijlers bekroond met siervazen.
Internationale Muziekschool & Concertorganisatie Wonderful World | Sint-Katelijnestraat 63 - 2800 Mechelen
Bel ons 0468 13 44 46, of stuur een email
Maandag - vrijdag doorlopend van 10u tot 22u | Zaterdag doorlopend van 08u tot 21u | Zondag gesloten